Agenda

Daria van den Bercken, piano

Zaterdag, 9. Maart 2019 20:00 Reserveer kaarten
Daria van den Bercken.htm.jpg

 

Daria van den Bercken, piano   (foto: Sophia van den Hoek)

 

                                           Programma

 

 

1. P. Tchaikovsky                              - Uit “The Seasons”: Juni: Bacarolle
                                                            - Dumka op. 59: Scene rustique Russe

 

2. L. van Beethoven                          - Sonate op. 31 nr. 2

 

                                                    Pauze

 

3. D. Scarlatti                                     - Sonate in f-klein K.183 

                                                           - Sonate in a-klein K.54 

                                                           - Sonate in f-klein K.519 

                                                           - Sonate in b-klein K.27 

                                                           - Sonate in c-klein K. 230 

                                                           - Sonate in A-groot K.212 

 

4. C. Debussy                                    Uit préludes book 1 en 2:  

                                                           - La puerta del vino  

                                                           - Les fées sont d’exquises danseuses 

                                                           - Le serenade interrompue 

                                                           - La Cathédrale Engloutie 

                                                           - Minstrels 

                                                           - L’isle Joyeuse

 

 Biografie

 

Gevierd voor de frisse manier waarop zij pianomuziek tot nieuw leven wekt, wordt de Nederlands-Russische pianiste Daria van den Bercken beschouwd als  'een model voor musici van de toekomst'.

 

Haar passie is om zoveel mogelijk mensen actief te bereiken, zowel liefhebbers van klassieke muziek als nieuwe doelgroepen. Als artist-in-residence 2016 bij het Los Angeles Chamber Orchestra presenteerde ze alle aspecten van haar succesvolle aanpak, zowel in recitals en concertoptredens, als in educatief en sociaal werk. 

 

Daria's Händel- en Mozart-opnames voor Sony Classical International lieten de pers lof zingen over haar 'mix van vreugde en lichtheid', 'muzikale genegenheid en een onberispelijke virtuositeit.' 'Door expressieve vrijheden en poëtische emotie toe te staan', hield Daria de ‘keys to Mozart' in handen’. 

 

2017 werd haar derde opname voor Sony gepresenteerd, bedacht met een innovatieve audiovisuele uitspraak over de muziek van Scarlatti. Deze CD ontving opnieuw lovende recensies en werd genomineerd voor een Edison.  

 

Daria onderzoekt het hele spectrum van het pianorepertoire, als solist in concertzalen en grote festivals en door haar gepassioneerde inzet voor kamermuziek. In haar opnames en persoonlijke initiatieven schept ze graag een licht op specifieke componisten en werkt ze samen met kunstenaars op andere gebieden, iets wat ze beschouwt als vergelijkbaar met kamermuziek spelen, om samen nieuwe inzichten te bereiken. 

 

Orchestral samenwerkingen

 

In 2017 maakte Daria haar debuut met Orchestre Philharmonique de Radio France en Ton Koopman en onlangs met het Seoul Philharmonic Orchestra en Stefan Asbury, het Guanajuato Symphony Orchestra en Roberto Beltran-Zavala en met het Noord-Nederlands Symfonie Orkest en Arvo Volmer. Eerdere optredens zijn het Rotterdams Philharmonisch Orkest en dirigenten Yannick Nézet-Séguin, Shi-Yeon Sung en JoAnn Falletta, het Arnhem Philharmonic Orchestra en Christoph Poppen en met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jun Märkl. 

 

Een van de nieuwste projecten van Daria richt zich op specifieke aspecten in de muziek van Mozart, gezien in een groter concertperspectief. Ze maakt het publiek duidelijk dat we ook in ons dagelijks leven universele aspecten in de muziek van Mozart tegenkomen. In 2016-17 toerde het Keys to Mozart-programma over "Elegance" succesvol met het Zuid-Nederlands Philharmonisch Orkest en dirigent Jonathon Heyward. 

 

Solo- en kamermuziek

 

Als recitalist trad Daria regelmatig op in het Amsterdamse Concertgebouw en gaf recitals bij Baroque Unwrapped in Kings Place en het It's All about Piano Festival in Londen, het New Ross Piano Festival Ireland, Baroque Conversations-serie in Zipper Hall in Los Angeles, het Istanbul Music Festival en het Konzerthaus Vienna. 

 

In 2017 bedacht Daria samen met pianist Frank Braley een tweepiano-programma in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Met de gecombineerde creatieve krachten van film, nieuwe composities, toneelontwerp en de inbreng van een filosoof, onderzocht het project "Speelsheid", een ander belangrijk aspect van de muziek van Mozart. 

 

Daria studeerde aan de Indiana University School of Music aan de Universiteit van Menahem Pressler en Leonard Hokanson en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja en Naum Grubert. Ze won de Dutch Classical Talent Award in 2006 en 2008, zowel als solist als als kamermuzikant, en de prestigieuze Amsterdam Prize in 2012, en heeft deel uitgemaakt van een wekelijkse serie over klassieke muziek op prime time Nederlandse televisie. Daria is een Steinway Artist. 

 

Keys to Music Foundation

 

In 2016 richtte Daria de Keys to Music Foundation op en omarmde de wereld buiten haar eigen gebied van muzikale expertise als inspiratie voor toekomstige projecten. Universiteiten, bedrijven en internationale podia hebben haar Talk & Play-programma omarmd om open te stellen en zonder vooroordelen te luisteren. Haar TED-talk Waarom ik de piano meeneem op de weg ... en in de lucht werd onderschreven door de wereldwijde TED-community als 'Een van de krachtigste ideeën van 2014' en heeft bijna een miljoen kijkers bereikt.

 

 

  

B

 

 

 

 

 

 

Reserveer kaarten

Entree kost slechts € 15,- p.p.
Uw naam(*)
Voer uw naam in

Uw E-mailadres(*)
Voer uw e-mailadres (correct) in.

Concert
Invalid Input

Aantal kaarten(*)
Voer het gewenste aantal kaarten in.

Eventuele opmerkingen

Anti spam check(*)
Invalid Input

Sponsoren